Odai en Fatima wonen nu 6 maanden met hun kinderen in Lunteren en zij voelen zich veilig en geaccepteerd. De oudere kinderen gaan naar school en de baby van 3 maanden is een gezond en prachtig meisje. Na hun vlucht uit het oorlogsgebied van Syrië hebben ze eindelijk de rust gevonden waar ze naar verlangden.
Lunteren vinden ze een mooi en rustig dorp waar het fijn leven is en ze krijgen veel hulp van buurtgenoten bij allerhande zaken en zijn daar erg dankbaar voor.
Tijdens een gesprek bij de overburen Hasnaa en Monther Albarram die het Nederlands al veel beter beheersen, kon er gelukkig ook Arabisch gesproken worden dankzij het PvdA raadslid Tijani Zallali die samen met bestuurslid en buurtgenoot Evert-Jan Moraal de gezinnen het gevoel van welkom wilden geven in de Edese samenleving.
Tijdens het gesprek met heerlijke suikerfeest lekkernijen kwam de werkgever van Monther toevallig langs met een krat vol met babyvoeding. Hulde aan Gerrit Staal van Logilift uit Ede voor dit voorbeeld van medemenselijkheid!
Er wonen momenteel ruim 40 statushouders in Lunteren en nog meer Oekrainers. Lunteren laat zien een open gemeenschap te zijn wat het eigenlijk al eeuwen is. Migratiestromen zijn in ons dorp altijd opgevangen en in de loop der tijd geïntegreerd. Hugenoten, buitenlandse arbeiders en militairen, Molukkers, rustzoekers uit de randstad: velen hebben Lunteren de vitaliteit helpen geven die het nu bezit.
In dit kader organiseert Lunteren Aktief (SSCVL) in het Westhoffhuis het volgende ‘Lunteren-ontmoet-Lunteren’ diner op 11 oktober rond het thema “Migratie”. Onze ‘Buren van Ver’ (met dank aan het boek van Annelies Barendrecht en Gerjan Crebolder) gaan een belangrijke rol spelen bij dit evenement.