Door op 1 november 2013

algemene beschouwingen

In het najaar stelt de raad de begroting vast. In de algemene  beschouwingen geven de fracties aan hoe ze willen handelen.  Hier de bijdrage van de PvdA fractie op 31 oktober door Harry van Huijstee:

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

 

Voorzitter,

Er zijn in het verleden dingen tot stand gekomen die hun waarde hebben behouden en die verdienen gekoesterd te worden. Soms een houten gebouwtje, soms een theehuisje, soms een park, soms een openluchttheater. Dat geldt ook voor sommige uitspraken. Bij de oprichting van de PvdA zei Willem Drees:

“Wij zullen, hoop ik, een partij worden, vol van realisme en idealisme. Een werkelijkheidszin, die rekening houdt met het bereikbare, doch die beseft, dat in de werkelijkheid het ideaal ook meedoet. Anderzijds een idealisme, dat ver vooruitziet, maar daarom niet voorbijgaat aan wat vlak voor ons ligt.”

 Ons realisme ziet ook in Ede zware tijden die niet ongemerkt aan onze inwoners voorbijgaand. Ons idealisme ziet een sterker en socialer Ede. Niet voorbij gaand aan wat vlak voor ons ligt, zoals de programmabegroting 2014, zien wij lichtpuntjes. Wij zijn ervan overtuigd dat hard werken en doorzetten ons uit de huidige crisis helpen. Als gemeente zijn we niet in paniek geraakt, hebben we koelbloedig gereageerd en zijn we blijven investeren. Zo moeten we doorgaan. Voor de PvdA betekent dat:

·        Actief werkgelegenheid naar Ede halen. We zijn dan ook blij dat we niet voor niets gepleit hebben voor extra inzet van accountmanagement bij Economische Zaken. Dat is Ede sterker maken.

·        Actief ondersteunen van inwoners die lijden onder de zware tijden. Er is toenemende armoede. Gebruik van schuldhulpverlening stijgt. Werkloosheid is nog zorgelijk hoog. De rijksoverheid heeft middelen ter beschikking gesteld om de gevolgen van landelijkheid te verzachten. Wij dienen dan ook een motie in om de daarvoor bestemde gelden daadwerkelijk aan armoedebestrijding te besteden. Dat is Ede socialer maken.

Belangrijk is te blijven investeren in projecten die werkgelegenheid opleveren. Het ondersteunen van initiatieven van bewoners van Ede hoort daar zeker bij. Voorbeeld: de Wekerommers komen met een plan om het centrum van Wekerom te verbeteren. Dat kost volgens de eerste berekeningen 4,5 ton. De gemeente stelt 2,5 ton ter beschikking. Dat is onvoldoende maar de Wekerommers geven niet op en komen met goede voorstellen om het plan toch te realiseren. Dat vraagt flexibiliteit van de gemeente. Wij vinden dat die flexibiliteit er moet zijn zodat het plan kan doorgaan.

Idealisme en economie zijn soms strijdig. We vinden het zorgelijk als economie, in de vorm van begrotingen en budgetten het primaat krijgt. Idealen komen in de verdrukking als alles in geld wordt uitgedrukt. Wij willen eerst bepalen wat gewenst is, wat nodig is. Dan komt de begroting. Dan komt het stellen van prioriteiten. Zeker bij de zorgtaken die op ons afkomen is dat cruciaal.  Elke burger dient de zorg te krijgen die hij nodig heeft. Dat moeten we zorgvuldig goed inrichten. Daar is de lokale politiek en daar zijn de lokale politici straks direct op aanspreekbaar.

Bij blijven investeren en bij idealen eerst hoort wat ons betreft wel een sluitende begroting. De in het begin van mijn beschouwingen geciteerde Willem Drees was een sobere penningmeester van Nederland. Maar hij vergat nooit de sociaaldemocratische idealen en werkte met durf en vertrouwen aan een sterker en socialer Nederland. Zo willen wij in Ede ook werken.