Door op 26 september 2014

De lening aan Cinemec

De lening van de gemeente aan Cinemec is weer in het nieuws. Nu omdat de gemeente en Cinemec een oplossing gevonden hebben. De oplossing  zoals die nu gedaan is, die laat denk ik een ieder met een enigszins dubbel gevoel achter. De hoofdsom komt terug dat is mooi, maar de rente blijft onbetaald en dat voelt niet goed.

Om te begrijpen waarom dat toch een goed plan is moeten we naar de alternatieven kijken:

1: niets doen en volgende jaar de lening opeisen, dat kan en als Cinemec op dat moment genoeg financiering heeft krijgen we dan renten en hoofdsom terug, maar het ziet er niet naar uit dat dat het geval zal zijn. Ok dan kunnen we naar de rechter en faillissement aanvragen maar met een achtergesteld lening die we hebben staan we letterlijk achter in de rij, dus de doorstart die er dan ongetwijfeld komt zal de gemeente waarschijnlijk achter laten met lege handen.

2: de lening verlengen, het voorstel van dit voorjaar, zolang dat een achtergesteld lening blijft, blijft ook het risico dat de bank de rente betaling weer blokkeert en dat het geld niet terug komt, maar het blijft ook nog jaren bij de gemeente als risico staan.

3: Door de zure appel heen bijten en de hoofdsom nu terug krijgen en het rente verliezen nu nemen.

 

Dit alles afwegend is de derde optie zakelijk gezien de beste, het risico verdwijnt, de hoofdsom is terug.

Daarom kiest de PvdA voor deze optie.

Lees meer