Door Henk Buikema op 1 juli 2014

Diploma: de vlag uit of halfstok?

In deze tijd van het jaar zien we regelmatig tassen aan vlaggenstokken en de vlag erbij omdat leerlingen hun diploma hebben behaald. Nu is dat ook een feestelijke gebeurtenis. Je bent blij dat je een goed diploma hebt behaald. Dat is je ook nog gezegd tijdens de diplomering. Maar de praktijk is op dit moment anders.

Het volgende verhaal is afkomstig van een Edese jongere. Illustratief voor hoe het met velen is gegaan en de komende tijd ook zal gaan.

In juli 2013 heb ik het diploma MBO Detail niv.3 behaald. Ik ben 21 jaar. Ik krijg niets want tot aan 27 heb ik geen recht op een uitkering. Ik woon bij mijn ouders en die zorgen goed voor me. Ik wil verder. Niveau 4 proberen: de school adviseert negatief over een vervolgstudie op niveau 4 omdat mijn Engels ver onder de maat is. Dan maar op zoek naar een baan. Op dit moment onmogelijk. Gevolg: thuis zitten, op zoek naar werk dat er niet is, een baantje voor 10 uur bij een benzinepomp en verder maar wat rondhangen.

Bovenstaande situatie of vergelijkbaar is op dit moment het lot van veel jongeren die met een startkwalificatie het onderwijs verlaten. En of je nu MBO ’er, HBO ’er of academicus bent, de realiteit voor velen is: diploma – geen zicht op werk/ of een 0-urencontract – geen uitkering – doelloos rondhangen.

Het kan toch niet zo zijn dat jongeren op deze manier langs de kant staan. We zijn er toch voor dat iedereen in deze samenleving mee kan doen. Er zijn natuurlijk instanties zoals UWV en uitzendbureaus enz. waar je ingeschreven kunt staan.

Verplicht om je in te schrijven bij UWV of uitzendbureau ben je niet. Je hebt toch nergens recht op, dus waarom in die administratieve mallemolen stappen?

De PvdA – fractie Ede maakt zich ernstig zorgen over bovenstaande ontwikkeling. De PvdA vindt het heel belangrijk dat jongeren die afgestudeerd zijn aan een zinvolle tijdsbesteding toekomen. Thuis zitten is niet goed: je verveelt je, je krijgt het psychisch moeilijk, je bekijkt deze maatschappij negatief want voor jou is er niets, je wordt verleid om verkeerde dingen te doen enz.

De PvdA heeft het college deze week raadsvragen gesteld om actie te ondernemen tegen het doelloos thuis zitten.

Namens de PvdA – fractie Ede,

Henk Buikema

Raadsvragen van de PvdA jeugdwerkloosheid

Henk Buikema

Henk Buikema

1 Naam: Henk Buikema 2 Leeftijd: geb. jaar: 1955 3 Dagelijks leven: Al meer dan 30 jaar ben ik met heel veel plezier werkzaam in het Middelbaar Beroepsonderwijs in Apeldoorn. Ik geef o.a. Maatschappijleer, lessen over Jeugdzorg en stagedocent in jeugdzorg en kinderopvang. 4 Thuissituatie: Getrouwd met Els, vader van 2 dochters, 1 zoon, 1schoonzoon

Meer over Henk Buikema