Door op 9 maart 2014

Ede bruist, maar pas na twaalven

Om te ervaren, maar vooral te horen of Ede wel voldoende bruist gingen 7 PvdA-ers afgelopen zaterdagavond poolshoogte nemen op het Museumplein. Op 3 punten werden we teleurgesteld:

 

 

  1.  Op de vraag wat er volgens het uitgaanspubliek moest veranderen was het antwoord meerdere keren ‘het uitgaanspubliek zelf’. Studenten gaven aan dat er teveel jongeren uit het buitengebied op het Museumplein komen en de jongeren uit het buitengebied vonden op hun beurt dat er teveel jongeren van allochtone afkomst op ‘het Plein’ waren. Bepaald geen tolerante sfeer of gevoel van ‘samen uitgaan’ dus helaas.
  2. Opvallend vaak bleken de jongeren (ook boven de 18) totaal niet geïnteresseerd in politiek. De gadgets die we bij ons hadden vonden ze leuk, maar stemmen? Nee, dat gingen ze echt niet doen. Stoerdoenerij? Ik hoop het. Wellicht kunnen de ouders nog wat invloed uitoefenen komende 10 dagen….
  3. Toen wij tegen 23:00 op het plein aankwamen bruiste er nog weinig. Het was zelfs erg rustig. Gelukkig kwam daar na 00:00 wat verandering in. Uit navraag bleek dat door het alcoholverbod tot 18 jaar nog meer dan voorheen eerst thuis ingedronken werd. Maar ook bleven veel jongeren tot 18 helemaal thuis omdat ze door de cafés geweigerd worden. Dat laatste tot grote teleurstelling van hen, want ook zonder alcohol gaan zij graag nog stappen.

Maar er waren gelukkig ook positieve punten:

  1. Een groep studenten bleef regelmatig het weekend in Ede om hier uit te gaan. Eén jongen woonde zelfs in Utrecht maar vond het toch leuker om met zijn vrienden te gaan stappen. Zij misten overigens nog wel een poppodium. Dat komt mooi uit: de PvdA ook!
  2. Ondanks dat sommigen nog wel wat last hadden van ‘incidentjes’ gaf de politie (in grote getale aanwezig) aan dat het steeds rustiger wordt op het Museumplein (overigens ook mijn ervaring als buurtbewoonster en incidentele stapper). Zij roemden de samenwerking met de gemeentelijke BOA’s (ook aanwezig), die volgens hen een hoog kwaliteitsniveau hebben.
  3. Wij werden over het algemeen zeer positief ontvangen door het uitgaanspubliek. We hadden leuke gesprekken. Om 1:30 vonden wij het overigens wel mooi geweest. Wat nachtrust is in campagnetijd ook niet verkeerd.

 

museumplein1

 

 

 

 

 

 

 

 

Selfie van de PvdA-ers op het museumplein

museumplein2