Gastarbeiders uit Oost-Europa
Normal
0
21
false
false
false
NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Dat mensen overal in Europa kunnen werken is een goede zaak. Heel veel Nederlanders profiteren daar van, er werken zo’n 30.000 Nederlanders elders in Europa en ook veel Nederlandse ondernemers hebben er voordeel bij. Maar dat werken moet wel onder normale voorwaarden. Een normale voorwaarde voor iemand die van buiten de eigen woonplaats wordt gehaald is dat er reis- en verblijfskosten worden betaald. Voor Oost-Europeanen gaat het dan vooral om goede huisvesting. En dat er gewoon volgens de CAO wordt betaald. En als er geen CAO geldt dat dan tenminste het wettelijk minimum loon en overwerk wordt betaald. Normaal is dat er sociale premies en belasting worden afgedragen.
Goede werkgevers doen dat, maar er zijn ook werkgevers die allerlei constructies verzinnen waardoor onder cao loon gewerkt wordt, of zonder afdracht van premies. Dit is een landelijk probleem dat landelijk moet worden opgelost. Minister Asscher is daar al goed mee bezig. Met hulp van de vakbonden en de inspectie van SZW kan dat nog wel steviger. Wat mij betreft worden flinke boetes uitgedeeld en krijgen vooral de werknemers hun onderbetaling met rente uitbetaald en krijgen ze compensatie als er geen of miserabele huisvesting was.
Als iedereen gelijke kansen heeft en dus voor zelfde werk gelijk loon en voorwaarden krijgt dan zijn de open grenzen prima. Maar nu is er verdringing en een neerwaartse spiraal in arbeidsvoorwaarden: Slecht voor iedereen en dat moeten wij dus niet willen.
De gemeente heeft hier een rol in huisvesting en regulering. De huisvesting van onder andere Poolse arbeidsmigranten is nu al een zorgpunt; in januari praten we daar verder over in de gemeenteraad. Het is goed om ons dit te realiseren en goede oplossingen af te dwingen voor de zaken die we lokaal kunnen regelen. Het “Polen-hotel” op de oude Simon Stevin kazerne is zo’n goede oplossing. Maar er wordt ook nog veel uitgeweken naar recreatie parken en als daar te veel werknemers in een huisje worden gepropt dan ontstaan er problemen. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat een recreatiepark wordt omgezet in een semipermanent dorp voor arbeidsmigranten. We moeten dat dus oplossen. Ik heb daar geen pas klaar antwoord op, maar de PvdA fractie vindt wel dat we vooral niet de andere kant op moeten kijken en net doen of er geen probleem is. Misschien moeten we op de kazerneterreinen meer gebouwen geschikt maken voor tijdelijke maar goede huisvesting. Of wellicht moeten we andere leegstaande panden zoals kantoren hier geschikt voor maken. Ik verwacht in januari van het college te horen wat de omvang is van het probleem in Ede. Daarna kunnen we samen met bonafide uitzenders en bedrijfsleven tot een goede oplossing kunnen komen. Want valse concurrentie zal het bonafide bedrijfsleven toch ook niet lekker zitten.