9 maart 2013

Internationale Vrouwendag in Ede

Toespraak wethouder Eleveld bij opening viering Internationale Vrouwendag op 8 maart, Reehorst in Ede.

Goede avond dames,
Toch wel bijzonder dat ik me vanavond alleen tot dames hoef te richten. Er is geen man te zien, en eigenlijk is dat toch best een keer lekker of niet?
Vanavond wordt het een inspirerende avond. De organisatie heeft een mooi programma neergezet met veel workshops. Er valt dus het nodige te leren, en het zal ook erg gezellig worden. Er is hard gewerkt om deze avond tot een succes te maken en dus wil ik graag beginnen met een compliment te geven aan de organisatoren, met name Charifa en Conchita en alle anderen die hen gesteund hebben.

Internationale vrouwendag wordt wereldwijd uitgebreid gevierd.Vandaag betuigen we onze solidariteit met vrouwen elders in de wereld. Vrouwen die leven in gebieden of landen waar ze weinig of helemaal geen rechten hebben.

Sommigen van u zullen wellicht denken: maar waarom vieren we dat eigenlijk in Nederland? Hier is toch allang niets meer om voor te strijden. Vrouwen hebben in Nederland toch dezelfde rechten en mogelijkheden. Je kunt als jonge vrouw, zoals Marieke Schnoinck, zelfs teamchef worden bij de politie; toch een behoorlijke mannenwereld. Je kunt als jonge vrouw raadslid worden zoals Charifa el Kaddouri die deze avond mede heeft georganiseerd. En deze week was nog in het nieuws dat voor het eerst een vrouw  bij een groot pensioenfonds aan de top is gekomen. Els Bos bij PGGM. En zelf ben ik er ook een voorbeeld van. Als 35-jarige vrouw kreeg ik de mogelijkheid wethouder te worden.

Maar toch; anno 2013 is er nog steeds op vele terreinen geen gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Het zogenaamde glazen plafond bestaat. Ik zal een paar cijfers met jullie delen:

Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking,vrouwen doen 66% van al het werk en tegelijk verdienen vrouwen maar 10% van het wereldinkomen. Is dat eerlijk?
En nog zotter: vrouwen hebben slechts 1% van alle bezittingen.
Van alle regeringsleiders op de wereld is maar 5% vrouw.
Ja, en ook in Nederland:
Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 36% vrouw. We hadden nog nooit een vrouwelijke minister president. Daar moet toch echt eens verandering in komen!
En ja, het is ook nog steeds zo dat vrouwen in Nederland gemiddeld 23% minder verdienen dan mannen.

Vrouwendag… het doet me denken aan de Volkskrant, een paar weken geleden. De krant die ’s maandags op de mat viel, nadat Sven Kramer en Ireen Wüst allebei wereldkampioen op de schaats waren geworden. Een grote foto van Sven op de voorkant van de krant. Waar was de foto van Ireen?? Veel, met name vrouwelijke lezers was dat ook opgevallen en reageerden naar de krant. En wat gaf de krant voor reactie: ‘vrouwensport levert minder geld op’, ‘de prestatie van Sven was ultiem’, ‘vrouwensport is minder belangrijk, er kijken minder mensen naar’. Allemaal slechte argumenten! Met zo’n opstelling verandert daar natuurlijk nooit iets aan.

Als ik focus op Ede, waar ik –ook vanuit mijn functie als wethouder- contact heb met veel verschillende groeperingen uit de samenleving, zie ik dat vrouwenemancipatie groeit door ontmoetingen.
Terecht het thema van deze dag: verbinden en ontmoeten. Wij vrouwen kunnen veel. Zijn sterk. Door dingen samen te doen, door elkaar te steunen. Het zal ons dan beter lukken om voor onze rechten op te komen als we in vergelijkbare situaties verkeren of met vergelijkbare problemen te maken hebben.

Ik word er verdrietig van dat er ook hier in Ede meisjes zijn die niet naar school (mogen) gaan. Ik probeer in zulke gevallen alles te doen om dit proces te doorbreken. Om te zorgen dat deze meisjes wél naar school gaan en straks voor zichzelf kunnen zorgen en opkomen.
En ook zijn er in Ede vrouwen die vanuit hun cultuur of geloof niet de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen zoals ze wellicht zelf zouden willen. Ook daar moeten we voor blijven strijden.

Ontmoeten en verbinden. Een zeer belangrijk speerpunt van de gemeente. Deze avond geeft daar een belangrijke aanzet aan. Maar ik hoor ook graag waar jullie behoefte aan hebben om elkaar te kunnen ontmoeten in het dagelijks leven. Meld het aan elkaar en meld het bij de gemeente en dan kunnen wij kijken of we daar een bijdrage aan kunnen leveren.
Van de week nog een bericht uit Nijmegen. Op een basisschool daar loopt een project van 20 weken. Daarin leren de ouders –veelal moeders- hoe de school werkt. Wat hun kinderen doen in de rekenles, of tijdens gym. Ze discussiëren over opvoedingskwesties als gezond eten, over het omgaan met internet of simpelweg: hoe leuk is het om voor te lezen en voor een kind om voorgelezen te worden? Een mooie manier van ontmoeten en verbinden dus. Initiatieven die ik ook hier in Ede graag ondersteun.

Ik wens ons een mooie, gezellige avond en ik hoop ook dat deze avond een aanzet is tot nieuwe ontmoetingen en verbindingen!