Door op 30 september 2014

Kinderpardon: Staatssecretaris Teeven beweegt

De afdeling Ede heeft zich op het congres  laten horen over de treurige uitvoering van staatssecretaris Teeven van het afgesproken Kinderpardon. In de kranten van woensdag 24 september eindelijk een iets positiever bericht; zie onderstaand bericht uit de NRC.

Donderdag ben ik gebeld door Marit Maij, in de Tweede Kamer voor de PvdA woordvoerder Asiel en migratie. Zij gaf in het kort aan hoe staatssecretaris Teeven is omgegaan met het verzoek van de PvdA om nog eens zorgvuldig te kijken naar de gezinnen die aanvankelijk niet in aanmerking kwamen voor het kinderpardon, maar die wel aan vrijwel alle voorwaarden voldoen. De gezinnen in het bericht van de staatssecretaris waren wel in beeld bij een gemeente, maar niet bij het Rijk.

Naar verwachting zullen ongeveer 17 gezinnen geen verblijfsvergunning krijgen, omdat deze gezinnen bewust niet hebben meegewerkt aan de asielprocedure of omdat er tegen één van de ouders ernstige verdenkingen van misdaden tegen de menselijkheid bestaan.

Al met al is dit goed nieuws. Het toont ook aan, dat het zeker zin heeft om via democratische weg aan te dringen op een humaan vreemdelingenbeleid.

Het krantenbericht uit de NRC:

 “………….Zeker 50 gezinnen die eerder zijn afgewezen voor een kinderpardon, krijgen alsnog een verblijfsvergunning. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag bekendgemaakt.Deze zomer heeft Teeven 92 gezinnen nóg een keer beoordeeld. Dit omdat ze langere tijd niet in het zicht van Rijksoverheid waren geweest. Eerder zei Teeven dat hij de grenzen van het kinderpardon niet wilde oprekken; wel wilde hij kijken naar bepaalde zaken, om te zien of daar sprake was van ‘schrijnendheid’. Van de 92 gezinnen (297 mensen) krijgen nu 50 gezinnen (158 mensen) een vergunning.

Verder houdt Teeven rekening met 25 andere gezinnen die in november mogelijk alsnog onder de kinderpardonregeling komen te vallen. dat is afhankelijk van het oordeel van de Raad van State, die moet beslissen over toezichtcriteria. Gezinnen die een vergunning krijgen, ontvangen deze week bericht….”