Door op 17 december 2013

Marije Eleveld: Ede sterker en socialer

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Deze week heeft de ledenvergadering van de PvdA Ede mij gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Ik heb er zin in! Deze verkiezingen doen er meer toe dan ooit. We staan aan de grootste verandering in de uitvoering van ons sociale stelsel sinds 50 jaar. Gemeenten krijgen bijna alle taken op het gebied van zorg en werk overgeheveld van het Rijk. De gemeenteraadsleden krijgen een grote verantwoordelijkheid.

We leven in een samenleving die aan het veranderen is. Mensen kijken kritisch naar gemeenten en de grote instituties. Er is minder vertrouwen in politiek en bestuur. Ik spreek dagelijks mensen die onzeker zijn over wat voor hen van belang is: werk, huisvesting, zorg en inkomen. Juist nu is het belangrijk om te zorgen dat iedereen mee kan doen.

Deze tijd vraagt om politici met visie en idealen, die de uitdagingen waar we voor staan met durf en vertrouwen aangaan. Deze tijd vraagt om politici die midden tussen de mensen staan; die in gesprek luisteren naar de zorgen van mensen en die iedere dag verantwoording willen afleggen aan de kiezers. Ik ben erg blij dat de ledenvergadering van de PvdA in Ede een kandidatenlijst heeft vastgesteld met mensen die dit kunnen. Mensen die zeer betrokken zijn in de Edese samenleving, allemaal op hun eigen manier.

De verkiezingsthema’s waar de PvdA in Ede de campagne mee ingaat zijn:

Werk is topprioriteit
Al mag Ede zich gelukkig prijzen met werkloosheidscijfers die fors lager liggen dan landelijk, ook hier zien we dat het aantal mensen zonder baan toeneemt. Werk is daarom onze grootste prioriteit. Dat doen we door te investeren in leerwerk-trajecten. Een heel mooi voorbeeld vind ik het afvalbedrijf ACV die jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een ervaringsplek biedt of het hotel dat bij Cinemec  komt en waar nu al mensen van de Permar voor worden opgeleid in hotels in de regio. En we investeren in programma’s om opleidingen beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt en om jongeren goed te informeren over hun kansen op de arbeidsmarkt opdat ze hun talenten maximaal kunnen inzetten.
En natuurlijk blijft het erg belangrijk om bedrijven met arbeidsplaatsen naar onze regio te halen door gunstige vestigingsvoorwaarden. Onze regio wordt gezien als Food Valley; de vanzelfsprekende vestigingsplaats voor bedrijven die met voedsel werken. Ede heeft al gewonnen van Rotterdam om het World Food Center naar Ede te krijgen.

Zorg dichtbij
De kosten van zorg namen de afgelopen jaren sterk toe en zullen met de vergrijzing verder stijgen. Om zorg ook voor de volgende generatie betaalbaar te houden is verandering nodig. Wij doen dat door te zorgen voor afstemming tussen zorgpartijen (1 huishouden, 1 plan van aanpak) en het tijdig signaleren van problemen. In de zorg geldt ook ons sociaal democratisch principe van eerlijk delen en solidariteit: ik vind dat we van mensen die meer zelf kunnen bijdragen (regelen of financieel) meer mogen verwachten, om zorg voor mensen die dat niet kunnen, te blijven garanderen. Ook hier dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten.

Maar nog belangrijker is dat het zorgstelsel zo complex is geworden dat de mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben de juiste weg in de regels vaak niet weten te vinden. Een goed voorbeeld daarvan zie ik in mijn portefeuille jeugd. Bijvoorbeeld bij jeugdpsychiatrie komen overwegend kinderen van (blanke)hoogopgeleide ouders terecht. De kinderen van laagopgeleide ouders zijn oververtegenwoordigd in de jeugdzorg, als het vaak al mis is gegaan. Ik vind dat dat anders moet! Preventie moet voor alle kinderen en hun ouders voorop staan. Zoals bij een peuterspeelzaal van Welstede waar experts op aangeven van de leidsters kinderen met gedragsproblemen observeren om tijdig te herkennen of en wat er aan de hand is.
De PvdA Ede vindt het belangrijk dat zorg en welzijn dichtbij in de wijken te vinden is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de open maaltijden die door vrijwilligers voor ouderen georganiseerd worden in de Meerpaal. Hier is ook een maatschappelijk werker aanwezig. Zorg is daarmee laagdrempelig en dichtbij. De PvdA stimuleert dit soort initiatieven van harte.

Laat Ede bruisen
Werk en zorg zijn momenteel voor veel mensen het meest belangrijk. Vier jaar geleden hebben wij vol ingezet op het thema ‘bruisend Ede’ en met goed effect. Vier jaar geleden was het welhaast ondenkbaar dat er bij de oude kerk een terras zou komen. Nu heeft Oscar daar een prachtig terras! Ook de zondagsconcerten bij het gemeentehuis, de muziekfeesten op het marktplein en festivals als ‘Roots in de Woods’ laten zien dat onze campagne effect heeft gehad. Wij zetten dit de komende jaren door. Ik wil dat de bibliotheek in Cultura ook op zondag open is en dat de zondagsopening van winkels bespreekbaar wordt. Een bruisend Ede is belangrijk voor het kunnen aantrekken van bedrijven en draagt bij aan werk.

De PvdA zet zich in voor een aantal heel belangrijke opgaven in Ede. Wij gaan voor een sterker en socialer Ede!

Marije Eleveld
Lijsttrekker PvdA Ede