Door Privé: Milona Hovestad-Hezemans op 2 juni 2015

Moeten we winkelen op zondag?

In een druk huishouden met 3 tienerdochters , waarvan er al 2 mogen stemmen, wordt hierover veel gesproken. Toen wij de stemformulieren in huis kregen, ging ik uit van 4 x JA. Echter mijn dochter van 18, die als bijbaantje in diverse winkels werkt, had hierover toch een meer genuanceerde mening.

“Ik weet niet of ik wel zin heb om iedere zondag te werken, hoor mam. Ik wil ook uit kunnen gaan op zaterdagavond en op zondag andere dingen doen….” Tsja, verplichten we mensen op zondag te werken als we voor winkelopening zijn? Is het niet zo dat er altijd al mensen op zondag werken en dat we dat normaal vinden. We vinden het normaal dat we op zondag ergens koffie kunnen gaan drinken, een ijsje eten of uit eten gaan. Ook vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat onze oma’s op zondag gewoon gewassen worden en hun eten en medicijnen krijgen van de verzorging.

Een zondag is eigenlijk een dag als alle andere. Wanneer je niet naar de kerk gaat, slaap je misschien uit, ontbijt je gezellig wat uitgebreider dan normaal en daarna doe je de klusjes in huis, waar je doordeweeks geen tijd voor hebt. Bij mij is dat de was bijwerken, de kamer stofzuigen, het toilet nog maar een keer goed schoonmaken… Rotklusjes, die moeten gebeuren. Gewoon werken dus eigenlijk. Veel mensen hebben een dag buiten het weekend waarop ze vrij zijn en tijd kunnen besteden aan hun gezin of hobby. Heel veel mannen hebben een papadag, dan zijn zij thuis bij de kinderen en kan moeders naar haar werk. Ik denk dat de meeste mensen prima in staat zijn om hun rustmoment te pakken. Of dit nu op een maandag, een vrijdag of een andere dag is. We hebben de overheid niet nodig die bepaalt wat we op welke dag moeten doen. We hoeven niet meer “beschermd” te worden, we regelen dit zelf. Ondernemers die nu met lede ogen moeten aanzien dat er omzet verdwijnt naar Wageningen, Arnhem of Utrecht, kunnen zelf heel goed de afweging maken of ze op zondag open willen. Het is aan de ondernemers van het centrum om er voor te zorgen dat het centrum van Ede gaat bruisen en aantrekkelijk is voor Edenaren, toeristen en andere mensen van buiten onze gemeente. Elke week een koopzondag? Nee, waarschijnlijk niet, maar wel elke maand. En misschien voor Sinterklaas en Kerst nog een keer extra. Wellicht is het ook aantrekkelijk om in de zomermaanden vaker open te gaan, dan komen de campinggasten, de bezoekers van de Hoge Veluwe ook nog even hun boodschappen in Ede doen…. Laat ondernemers dit zelf proberen!

En ik? Ik wil op zaterdag kunnen shoppen, of naar het museum gaan, en op zondag naar de supermarkt. Of andersom!

 

Privé: Milona Hovestad-Hezemans

Privé: Milona Hovestad-Hezemans

1 Naam: Milona Hovestad-Hezemans 2 Leeftijd: 45 jaar 3 Dagelijks leven: Customer Care medewerkster bij Assa Abloy Entrance Solutions in Ede 4 Thuissituatie: Ik ben getrouwd met Peter en moeder van 3 tienerdochters, van 18, 16 en 14 jaar oud 5 Hobby’s: Handwerken, lezen en koken 6 Mooiste plek in Ede: De Ginkelse hei 7

Meer over Privé: Milona Hovestad-Hezemans