Door op 25 oktober 2013

Raadsvragen: Passend Onderwijs en Jeugdzorg

72
544×376

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

De PvdA fractie wil van het college de samenhang weten tussen Passend Onderwijs en de taak van de gemeente voor Jeugdzorg.  Passend onderwijs is onderwijs aan kinderen die meer aandacht nodig hebben om het op school te redden en soms naar een speciale school moeten. De fractie ziet dat de zorg voor deze kinderen te maken heeft met de zorg voor kinderen en hun ouders die straks de verantwoordelijkheid van de gemeente is. Gaat dit samen of ontstaan er weer twee werelden: één vanuit onderwijs en één vanuit de gemeente?.

De fractie heeft daar deze schriftelijke vragen over gesteld:

Raadsvragen:  21 oktober 2013

Informatievoorziening betreffende de implementatie van de wet Passend Onderwijs. 

De scholen bereiden zich voor om de wet Passend Onderwijs van 11 oktober 2012 in fasen in te voeren. Begin 2014 moeten de regionale samenwerkingsverbanden afspraken gemaakt hebben over de ondersteuning aan leerlingen en de bekostigingen hiervan.

In de gemeente wordt hard gewerkt om de drie decentralisaties: Jeugdzorg, Participatie en AWBZ vorm te geven. Eind 2013 moeten de regionale samenwerkingsverbanden afspraken gemaakt hebben over de implementatie van de drie decentralisaties in de gemeente.

De gemeente Ede heeft veel scholen binnen de gemeentegrenzen, variërend van basisonderwijs, speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs tot beroepsonderwijs. Al deze scholen zijn op dit moment actief bezig om gezamenlijk en regionaal afspraken te maken om de wet Passend Onderwijs vorm te geven.

De afgelopen twee jaar is de gemeenteraad van Ede actief door het college op de hoogte gehouden van de veranderingen op het gebied van zorg (de drie decentralisaties). De fractie van de Partij van de Arbeid mist echter in de informatievoorziening de relatie tot de invoering van het Passend Onderwijs. Naar onze mening is een goede samenwerking tussen de gemeente en alle scholen in de gemeente Ede op het gebied van zorgverlening aan kinderen van het allergrootste belang.

De invoering van de drie decentralisaties hebben immers als doel om de zorg zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen én om in de toekomst integrale en ontschotte zorg te verlenen.

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft een aantal vragen m.b.t. de invoering én uitvoering van deze wetten.

  1. Kan het college aangeven in hoeverre er sprake is van samenhang in de toekomstige zorg voor leerlingen in het kader van Passend Onderwijs en de toekomstige zorg (de drie decentralisaties) van de gemeente Ede voor haar inwoners?
  2. Welke maatregelen nemen de diverse scholen om te kunnen voldoen aan de zorgplicht die ingaat vanaf 2014? 
  3. Komen deze maatregelen overeen met de uitgangspunten van de gemeente Ede m.b.t de drie decentralisaties? 
  4. Is er sprake van een intensieve samenwerking tussen de scholen én de gemeente Ede om de samenhang en ontschotting van zorg te realiseren?
  5. Wij willen graag regelmatig op de hoogte gehouden worden over de invoering van het Passend Onderwijs in relatie tot de drie transities. Bent u hiertoe bereid?


De fractie van de Partij van Arbeid wil regelmatig op de hoogte gehouden worden door de wethouders Ligtelijn en Eleveld over de ontwikkeling en keuzes op het gebied van zorg aan kinderen, ook vanuit het Passend Onderwijs. Op deze wijze kunnen we elkaar samen versterken en de zorg op elkaar afstemmen:

  1. Bent u bereid om de raad uit te leggen wat de vorderingen zijn of kunt u de raad een memo sturen waarin de intensieve samenwerking beschreven wordt en de keuzes toegelicht worden.