Door op 31 maart 2016

STEUN DE OEKRAÏNERS, STEM 6 APRIL ‘JA’

6 april 2016 mag iedereen stemmen over het Associatie verdrag met Oekraïne. Met een ‘ja’-stem steun je de Oekraïners op weg naar een stabiel en democratisch land. In Ede voeren PvdA en D66 samen campagne vóór dit akkoord met Oekraïne. Samenwerking is cruciaal. Ook tussen landen, binnen en buiten de Europese Unie, voor een sterk Nederland en een sterk Europa.

HET ASSOCIATIEVERDRAG

Dit verdrag tussen de EU en Oekraïne is voornamelijk gericht op handel. Economisch beleid en regelgeving worden op elkaar afgestemd. Ook komt er meer juridische samenwerking om de Oekraïnse democratie te versterken.
Er zijn afspraken gemaakt over: lagere import- en exporttarieven, veiligheid, bestrijding van corruptie en criminaliteit en duurzame ontwikkeling. Ook wordt gewerkt aan versterking van democratie en mensenrechten o.a. voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Samenwerking in deze vorm is niet nieuw voor de EU. Er zijn momenteel met 19 landen associatieverdragen, zoals Israël, Zuid-Afrika en Liechtenstein en er staan nog meer landen in de wacht.  Een associatieverdrag leidt dus niet tot een EU-lidmaatschap. Ook de toetreding van Oekraïne is in dit referendum niet aan de orde.

Zie ook https://stemvoor.pvda.nl/