Door op 24 januari 2014

Woonlastenonderzoek door gemeente, Woonstede en Huurdersbond komt.

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Harry van Huijstee vroeg begin december in raadsvragen om een woonlasten onderzoek. Woonlasten is het geld dat je iedere maand kwijt bent aan wonen en dan niet alleen de huur maar ook gas en licht. Oude huizen met een lagere huur hebben vaak hoge energielasten en dan ben je soms duurder uit dan in een goed geïsoleerd huis met hogere huur maar lage energiekosten.

In het regeerakkoord zijn afspraken gemaakt over de woningmarkt. Over hypotheken en over huurverhogingen en extra huurverhogingen voor mensen die in verhouding tot hun inkomen goedkoop huren. Erg ingewikkeld. Het gevolg is dat Woonstede minder geld heeft om te investeren in woningisolatie en gedwongen is tot huurverhogingen.

Daarom wil de PvdA in Ede weten hoe dit uitpakt voor mensen die aangewezen zijn op een sociale huurwoning.

Het college van B&W antwoordt op 21 januari dat zij de zorgen van de PvdA deelt en bereid is om samen met Woonstede en de Huurdersbond een woonlastenonderzoek te doen. En het college is blij dat Woonstede van de Provincie geld heeft gekregen om door te kunnen met investeren in het energiezuiniger maken van haar oude woningen.

De PvdA zal aan dringen op tempo in het daadwerkelijk doen van zowel het onderzoek als de investeringen

De vragen van de PvdA met het (in ambtelijke woorden) antwoord van het college zijn:

 1.       Is het college het met de PvdA eens dat een goed woonlasten onderzoek van groot belang is voor het volkshuisvesting beleid:

Het college is van mening dat inzicht in de ontwikkeling van woonlasten voor huurders in sociale huurwoningen belangrijk is. Met dit inzicht is in samenspraak met sociale verhuurders sturing mogelijk op bijvoorbeeld de ontwikkeling van huurprijzen, toewijzing en (snellere) verduurzaming van de sociale huurwoningvoorraad. Hiermee wil het college borgen dat de sociale huurwoningvoorraad betaalbaar blijft voor de doelgroep.

2.       Heeft het college inzicht in de woonlasten in Ede, specifiek die van de huurders. Zo nee, is het college bereid om dit inzichtelijk te maken samen met Woonstede?

Er is geen gedetailleerd inzicht in de ontwikkeling van de woonlasten in de gemeente Ede. Om dit inzicht te krijgen moeten diverse data worden geanalyseerd. Niet alle beschikbare data mogen echter worden gekoppeld en/of geanalyseerd in verband met privacywetgeving. Wel heeft Woonstede CBS gegevens beschikbaar waarin de koppeling tussen inkomens en huurprijzen is gelegd en werkt zij aanhet inzichtelijk maken van de energiekosten van huurders. Daarnaast zijn landelijk gegevens beschikbaar (onder andere van RIGO) die vertaald kunnen worden naar de Edese situatie. Het college is bereid om op basis van deze gegevens samen met de corporaties en de Huurdersbond Ede de woonlasten in Ede inzichtelijk te maken.

3.       Is het college bereid dit woonlasten onderzoek te betrekken bij de prestatie afspraken met de Edese wooncorporaties.

Het college is bereid met de corporaties en de Huurdersbond Ede prestatieafspraken te maken over een uit te voeren woonlastenonderzoek. Goed om te vermelden is dat Woonstede en Plicht Getrouw zich bewust zijn van de noodzaak om het huren betaalbaar te houden. Woonstede overlegt met de Huurdersbond Ede over de mogelijkheid om de huren te begrenzen op de huurtoeslaggrenzen en de liberalisatiegrens. Ook is Woonstede actief in het verduurzamen van haar woningvoorraad. Hiertoe heeft zij met collega-corporaties recent een forse financiële impuls ontvangen van de provincie Gelderland. Tot slot zet Woonstede in samenwerking met de Huurdersbond Ede energiecoaches in om huurders bewuster te laten omgaan met energiegebruik