Brandweerpost de Stadspoort heeft meerwaarde
Hieronder leest u onze bijdrage na aanleiding van het collegebesluit de Stadspoort te sluiten en het evaluatierapport dat de raad heeft ontvangen.
Voorzitter,
De evaluatie van de brandweerpost De stadspoort is technisch lastig en ingewikkeld. De Gemeenteraad, wij, zijn verantwoordelijk voor de fysieke veiligheid in Ede dus ook voor de post stadspoort.
De evaluatie concludeert twee zaken; ook zonder stadspoort voldoet de VGGM aan de normen, en de post stadspoort heeft zeker meerwaarde.
Dat aan de normen voldoen behoeft wel wat toelichting, dat zijn de normen de VGGM zelf in 2015 heeft vastgesteld, en ja de gemeenteraad heeft daar geen zienswijzen bij ingediend. Maar dat voelt toch als wij van WC eend bevelen WC eend aan.
De meerwaarde is ook helder, zeker tot na de verhuizing van de post Ede Centrum voegt de stadspoort een significant stuk brandweerzorg toe.
De conclusie was voor mij dan ook helder, laten we de brandweerpost stadspoort open laten. maar het college heeft een andere conclusie. Lees ik de stukken dan verkeerd dacht ik? Dus ik heb hulp gezocht en een expert op brandweer gebied de stukken voorgelegd en gevraagd of ik de verkeerde conclusie trok. Het korte antwoord is nee, maar ik wil u een deel van het antwoord niet onthouden, het liegt er niet om:
“ Met de gebruikte typering ‘onafhankelijk onderzoek’ en de stelling ‘Het rapport geeft de feiten duidelijk weer’ wordt de burgers in Ede een onjuist en misleidend beeld voorgespiegeld over de inrichting en kwaliteit van de brandweerzorg in de VGGM. De wijze waarop de VGGM de kwaliteit van de brandweerorganisatie presenteert is zelfs voor deskundigen onnavolgbaar. Simpelweg omdat de uitvoering niet voldoet aan de wettelijke kaders en de professionele normen van de brandweer, de interpretatie van de systematiek voor gebiedsgerichte opkomsttijden daarbij inbegrepen. Daarbovenop komt nog het ontbreken van een navolgbare kosten/batenanalyse. Dit alles maakt een zorgvuldige bestuurlijke afweging onmogelijk.”
Voorzitter, dat stemt tot nadenken.
Ook heb ik herhaaldelijk gevraagd naar de opkomst en slagkracht, de 15 minuten versus 8 minuten discussie ook hier krijg ik een hard oordeel terug:
“ VGGM volgt niet de door het brandweerveld aanbevolen normen, voor de liefhebbers bijlage 4 van de Leidraad Repressieve Basisbrandweerzorg, er ontbreekt onderbouwing en motivatie, er is niet per type object onderbouwd en gemotiveerd.
Daardoor is én blijft onduidelijk waarom niet-zelfredzame burgers of patiënten in een ziekenhuis in de VGGM bij brand 7 minuten langer in een gebouw moeten/mogen verblijven dan de aanbevolen opkomsttijd van 8 minuten. De keuze van de VGGM in haar ‘Visie Basisbrandweerzorg’ voor een generieke opkomsttijd voor de tweede TS van 15 minuten doorkruist daarmee een vrij uniform gedragen en toegepast landelijk beleid.”
Het lijkt hier dus slechts te gaan om een gewone bezuiniging met een slechte onderbouwing, sluiting van de stadspoort maakt dat de VGGM 1 Tankauto spuit minder heeft en een aantal vrijwilligers minder.
En dit staat niet op zichzelf, de VGGM is ook bijvoorbeeld in Duiven bezig voertuigen af te stoten. Het patroon lijkt dan ook duidelijk de brandweer van de VGGM moet kleiner. Dit hoort ons zorgen te baren voor de andere posten in onze gemeente.
Wat betekent dit nu voor de brandweerzorg in Ede, en vooral Ede Zuid? Verslechtering van de opkomsttijden in het gebied, essentieel voor branden in hoogbouw, branden bij niet zelfredzame bewoners, reanimatie. Meer zelfredzaamheid nodig van de instelling pen met kwetsbare mensen zoals Gelderhorst en Ziekenhuis Gelderse Vallei vooral in de avonduren en weekeinden.
Maar ook zijn we slechter voorbereid op calamiteiten, neem de 20 autobanden in Veldhuizen, of als er door heftige regenval de tunnels weer eens helemaal vol met water staan, dan komt de brandweerzorg voor Ede zuid uit Bennekom.
Het zal allemaal best volgens de normen zijn, maar met de stadspoort open, bemand door bevlogen vrijwilligers, dat voelt toch een stuk beter. Dus mijn oproep aan het college: sluit de post stadspoort niet, en evalueer nog een keer als de verhuizing van Ede centrum klaar is.
Tijdens de behandeling leek er zich een meerderheid tegen de sluiting per januari 2022 uit te spreken. Tijdens de begrotingsbehandeling kan de raad gelden beschikbaar stellen om de stadspoort langer open te houden. Diverse partijen overwegen dit in de vorm van een amendement, dit zal de komende weken verder worden uitgewerkt. Uiteraard zal de PvdA hier actief in meedenken.