1 december 2017

Basisschoolleerlingen worden burgemeester en wethouders

Een basisschoolleerling die als burgemeester of wethouder optreedt – u moet niet raar opkijken als u er vanaf volgend jaar in Ede een tegenkomt. Een meerderheid in de raad van PvdA, ChristenUnie, D66, CDA en Gemeentebelangen heeft deze week het idee gelanceerd om jaarlijks een Kindercollege te installeren. Daarmee willen we als lokale partijen de betrokkenheid van kinderen bij Ede en de lokale politiek vergroten. Het Kindercollege is hiervoor wat de PvdA betreft een uitgelezen kans.

We vinden het belangrijk dat kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool kennis maken met staatsinrichting en vooral de lokale politiek. Want wat doen de burgemeester, wethouders en raadsleden nu eigenlijk? Waar houden ambtenaren op het gemeentehuis zich mee bezig? Ook vindt de PvdA vindt het belangrijk dat kinderen weten dat inwoners zelf  kunnen meedenken en praten over dingen die zij echt belangrijk vinden. Daarom stellen we de gemeenteraad voor om jaarlijks een Kindercollege te installeren in de gemeente Ede, en alle basisscholen in Ede een lesbrief aan te bieden voor hun lessen maatschappijleer. Scholen mogen hier gebruik van maken, maar verplicht is het niet.

Kindercollege

In het Kindercollege krijgen drie basisschoolleerlingen een heel schooljaar de rol van burgemeester en twee wethouders. Zij vervullen tijdens dat schooljaar een ceremoniële en ambassadeursfunctie bij diverse evenementen in de gemeente Ede. Denk aan activiteiten tijdens de Heideweek, de intocht van Sinterklaas of de de prijsuitreiking bij de Schoolsportolympiade. Het programma start in het voorjaar van 2018. Geïnteresseerde kinderen kunnen zich dan via hun school of direct bij de gemeente opgeven voor een plek in het Kindercollege. Een Kindercollegecommissie, bestaande uit de echte burgemeester, één echte wethouder (Jeugd en/of Onderwijs) en twee raadsleden, maakt vervolgens een selectie uit de aanmeldingen.