Persoonlijke noot van Boyce de Jong

8 juli 2021

Sinds begin mei dit jaar ben ik actief voor PvdA Ede.  En daarmee ben ik na bijna 10 jaar terug bij de politieke partij waar mijn politieke interesses zijn begonnen: PvdA. In de afgelopen jaren ben ik als fractievolger (en daarvoor als fractiesecretaris) voor GroenLinks actief geweest in de Edese politiek. Mijn portefeuille omvatte o.a. Werk & Inkomen, Zorg, Jeugd, Onderwijs, Cultuur, Sport, Inclusie & Dierenwelzijn. Eerder vervulde ik de rollen van Campagneleider, Digitaal media manager en Bestuurslid. Vanuit mijn voormalige portefeuille heb ik met name veel met Karin en Tijani samengewerkt.

Mijn interesse voor politiek is van jongs af aan aanwezig geweest. De belangrijke gebeurtenissen hebben die interesse altijd steeds weer opnieuw gevoed. Daarbij denk ik aan belangrijke momenten als de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid, de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog, de open grenzen door het Schengenverdrag en steeds verdere Europese samenwerking, de impact van de Balkanoorlog op heel Europa, maar ook de Paarse kabinetten onder Wim Kok en de opstand van Pim Fortuyn. Toen Fortuyn op het politieke toneel verscheen, besloot ik dat het belangrijk was dat ik mijn stem op links ging laten horen. En er was geen enkele twijfel over welke partij dat zou worden: PvdA. Later besloot ik over te stappen naar GroenLinks. Ik miste het positieve, politieke antwoord op (populistisch) rechts. Naar mijn gevoel had Femke Halsema (en later Jesse Klaver) hier een beter antwoord op.

Ik vind het leuk om politiek actief te zijn, omdat je daarmee (in soms helaas erg kleine stapjes) impact kunt hebben op hoe inwoners van gemeente Ede (met elkaar) wonen, voor elkaar zorgen en met elkaar (samen-)werken. Ook heb je vanuit die positie invloed op hoe onze inwoners de openbare ruimte ervaren en kun je helpen (bij)sturen hoe gemeente, bedrijven en inwoners met die openbare ruimte omgaan. Voor mij is de mix van rood en groen een belangrijke. Duurzaamheid is belangrijk en moet zoveel mogelijk worden gestimuleerd, maar de kunst is wel om onze inwoners met een (hele) kleine portemonnee wel mee te krijgen. Kortom: er moet dan wel worden gezocht naar oplossingen om ook hen mee te krijgen. Bij PvdA durven we weer te dromen van een mooiere toekomst en dat heeft ervoor gezorgd dat ik weer ben aangehaakt.

Zelf ben ik als kind van een Nederlandse moeder (uit Ede) en Molukse vader (uit Lunteren) opgegroeid in de Maandereng. Via omwegen ben ik terug in Ede beland, waar ik sinds kort in de Oranjebuurt woon. Daarvoor woonde ik op ENKA. Ik heb een geregistreerd partnerschap met Joep en samen hebben wij Kjeld (friese wetterhoun) en drie katten. In mijn dagelijks leven ben ik HR adviseur bij KPN.

Lilianne Ploumen is deze laatste verkiezingen ingegaan met de boodschap “Een land waar je toekomst telt, en niet je afkomst”, en dat is waar wat mij betreft PvdA inderdaad voor staat. Het gevoel van hoop en het durven dromen van een mooiere toekomst. En daarmee zie ik dat de hoop weer terug is bij PvdA. Samen met PvdA Ede wil ik graag werken naar een mooie progressieve toekomst van onze gemeente. Een toekomst waar iedereen mee kan en mag doen.

Met hartelijke groet,
Boyce de Jong