Door op 18 november 2013

Saskia Noordam: Ede heeft sociaal raadslieden nodig.

NAAR DEN HAAG MET DE MATTENKLOPPER!
Sinds de mattenklopper heeft plaats gemaakt voor de stofzuiger hebben ouders een pedagogisch hulpmiddel minder. In de 50-er jaren van de vorige eeuw schijnt de mattenklopper gebruikt te zijn om de broek van ondeugende jongetjes uit te kloppen terwijl het jongetje er nog in zat…
Dat beeld stond Saskia Noorman – Den Uyl waarschijnlijk voor ogen toen ze de aanwezigen op onze bijeenkomst opriep om met de mattenklopper naar Den Haag te gaan om de regeringsploeg wat corrigerende tikjes te geven. Een nogal milde manier van actievoeren in een tijd waarin we van hardere acties niet opkijken. Bovendien… hebben jonge gezinnen wel een mattenklopper in huis?
Wat is er volgens Saskia Noorman mis met Haagse wetgeving? In het algemeen: te weinig aandacht voor gevolgen van wetgeving voor de meest kwetsbaren en dat zit dan heel vaak in de details van wet- en regelgeving. Dat is taai en levert weinig publiciteit op maar is wel noodzakelijk handwerk voor Kamerleden. Ze geeft voorbeelden uit de praktijk van sociale raadslieden. Als er beslag wordt gelegd op inkomens wegens schulden gaat er veel mis. Volgens de wet is er een beslagvrije voet van 91% van het bijstandsniveau (soms, zoals bij recidive 81%), opdat gezinnen nog wel een minimum houden. De overheid ‘vergeet’ soms zelf die beslagvrije voet en mag zelfs geld van iemands rekening af halen, dat gebeurt gewoon ’s nachts tussen 01.00 en 03.00 uur!. Afsluiten van energie en water moet zoveel mogelijk voorkomen worden en afsluiten van water is wettelijk verboden. Toch komt het voor dat zowel energie als water worden afgesloten. Schande! En dat wordt erger als mensen geen gefinancierde rechtsbijstand meer krijgen!
Ze wijst vervolgens op een wet in de maak van Lodewijk Asscher die moet regelen dat alleenstaande ouders met kinderen uit de bijstand kunnen ontsnappen. Met een laag uurloon kun je in deeltijd niet uit de bijstand ontsnappen. En als je fulltime of meer dan dat moet werken dan creëer je “sleutelkinderen” en dat willen en kunnen alleenstaande moeders niet. De ontwerpwet gaat niet uit van een laag uurloon en werkt daarom alleen voor hoog opgeleiden en dat moet dus anders. En zo niet dan blijft het zo dat in de lagere inkomensgroepen kinderen vaker ziek zijn, korter leven en zelf ook in lagere inkomensgroepen blijven hangen.
Saskia Noorman – Den Uyl wijst niet alleen op de problemen, maar draagt ook oplossingen aan. Zij vindt dat zorg voor de meest kwetsbaren bij de gemeente thuishoort. Gemeentes kunnen het verschil maken. De gemeente is de plek waar het kan en waar het moet, maar dan wel met middelen zodat de gemeente weer banen op minimumloon niveau kan aanbieden.

Sociale raadslieden kunnen in ingewikkelde kwesties mensen helpen. Sociaal Raadslieden zijn tenminste HBO-opgeleid Zij kennen de wetgeving en hoe die tot stand is gekomen. Zij kunnen het debat aan met gerechtsdeurwaarders en incassobureau’s.  Iedere 100 euro die geïnvesteerd wordt in sociaal raadsliedenwerk levert de cliënt 150 euro op aan correcties op toeslagen/belastingen. Bovendien: sociale raadslieden signaleren foute uitvoering van wetgeving en nadelige gevolgen van wetgeving voor de meest kwetsbaren. Wat zuinigjes merkt ze op dat ze als voorzitter van de Vereniging van Sociale Raadslieden effectiever is in het aanpassen van wetgeving via overleg met het ministerie, dan ze was gedurende haar achtjarig lidmaatschap van de Tweede Kamer…
Waarom heeft een grote gemeente als Ede nog geen sociale raadslieden? Onze eigen raadsleden keken elkaar wat verbijsterd aan. Saskia Noorman wil graag weer naar Ede komen als er een sociale raadsman wordt geïnstalleerd!
Informatie over het werk van sociaal raadslieden is te vinden op:
www.rijnstad.nl/sociaalraadslieden
www.mdveluwe.nl/diensten/informatie-en-advies/sociaal-raadslieden