Verkiezingsavond Provinciale Staten en Waterschap Vallei & Veluwe

22 februari 2023

Op dinsdag 21 februari, ontving de fractie van PvdA-Ede Mathilde Maijer en Jan Daenen in de raadszaal van de Gemeente. Met aanwezigen van de PvdA afdelingen uit Ede en Wageningen en ook Karin Bijl, onze Edese wethouder, gingen Mathilde en Jan in gesprek over de aankomende Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen op 15 maart.

Mathilde Maijer, afkomstig uit Wageningen, is de huidig fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA bij het Waterschap Vallei en Veluwe. Ze vertelde dat PvdA vertegenwoordiging bij de Waterschappen heel belangrijk is vanwege transparantie en openbaarheid van bestuur. Ook aandacht voor sociale aspecten bij aanbestedingen en de bescherming van gezinnen met een kleine beurs.

Op dit moment hebben twee gekozen vertegenwoordigers van de PvdA zitting in het Waterschapsbestuur en ze hoopt drie zetels te halen bij de komende verkiezingen. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft zich sterk gemaakt voor het afschaffen van geborgde zetels bij de Waterschappen met als gevolg dat er nu nog maar vier geborgde zetels zijn (twee voor LTO en twee voor natuurorganisaties) in plaats van de zes tot negen geborgde zetels van vroeger.

Jan Daenen is de nummer 3 van de provinciale kandidatenlijst voor de PvdA in Gelderland. Hij heeft in Wageningen gestudeerd maar woont tegenwoordig in Nijmegen. Hij vertelde over de rol van de Provincie tussen Rijk en Gemeente met betrekking tot de fysieke ruimte, met name de plattelandseconomie, betaalbaar bouwen, OV en maatschappelijk vastgoed. Jan houdt zich vooral bezig met energie, wonen en het openbaar vervoer. De Provincie regelt het streekvervoer en dat heeft directe gevolgen voor bereikbaarheid en kwaliteit van leven, ook voor onze dorpen in het buitengebied van Ede. Behalve bereikbaarheid, behelst het PvdA perspectief op OV ook de werk omstandigheden van medewerkers. Dit betekent dat meer dan alleen geld een rol moet spelen bij aanbestedingen van bus- en treinlijnen.

Onder leiding van Evert-Jan Moraal van het bestuur van de PvdA afdeling Ede ontstond er vervolgens een discussie over de doelstelling van minister Hugo de Jong voor 30% sociale huur en 30% betaalbaar koop (onder 4 ton) bij nieuwe woningbouw. Jan ziet dit als een zeer welkome ontwikkeling, maar hij zet er wel vraagtekens. De vraag is hoe ‘betaalbaar’ die grens van 4 ton nu werkelijk is?

Daarnaast was er ook discussie over de toekomstig ontwikkeling van Kernhem zonder OV of een buurthuis in de plannen. Jan noteerde dat dit bijna om problemen, in dit geval om een probleemwijk, vragen is. Hij vindt dat in de toekomst leefbaarheid en bereikbaarheid voorop moeten staan; dit is een ‘no brainer.’ Bij het ontwikkelen van bouwplannen zitten de Waterschappen ook aan tafel, maar Mathilde zei dat de Waterschappen er eigenlijk in een vroeger stadium bij moeten zijn om te voorkomen dat er gebouwd wordt in gebieden met hoge risico’s van wateroverlast.

Klimaatverandering, de energietransitie, en de grote druk om meer huizen te bouwen zijn belangrijke beweegredenen voor betere samenwerking tussen Provincie, Waterschappen en Gemeenten. Tijani Zallali, van de PvdA-fractie, vroeg Mathilde en Jan daarom om de discussie na de verkiezingen voort te zetten met de PvdA-fractie in Ede.