Eerlijke klimaataanpak
Verkiezingsprogramma

Eerlijke klimaataanpak

Wat voor Ede willen wij?

Een schone, duurzame en eerlijke koers is nodig. De komende jaren zetten we in onze gemeente alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en heftige regenbuien zo goed als mogelijk op te vangen. Maar de kosten van de energietransitie, schonere lucht of duurzame landbouw moet voor gezinnen en kleine ondernemers betaalbaar zijn. En als iedereen voordeel heeft aan een wereld met minder CO2-uitstoot, een betere luchtkwaliteit en met geïsoleerde huizen waardoor betaalbare energielasten dan is dat naast een absolute noodzaak, vooral een prachtig perspectief.

Ede heeft een groene leefomgeving met bos, hei en open landschap dankzij agrarische activiteiten. Edenaren kunnen trots zijn op hun natuur en de PvdA wil dat Ede een voorbeeldgemeente is waarin mensen, bedrijven en natuur elkaar duurzaam versterken.

 

Voor de PvdA Ede betekent dit voor de komende raadsperiode:

Energietransitie

We bouwen een jaren 70 doorsnee woning om tot voorbeeldwoning om onze inwoners te tonen wat de energietransitie inhoudt, welke voordelen verduurzaming kan bieden en hoe dit betaalbaar kan. Besparingen komen ten goede aan bewoners.

Ede heeft al vastgesteld dat Food Valley in 2050 energie neutraal wil zijn. Die ambitie wordt geborgd.  Om dat te bereiken zetten wij zoveel als mogelijk in op windmolens in de nabijheid van industrieterreinen en zonneweiden/geluidswallen langs de A30/A12. We stimuleren zonnedaken maximaal.

De gemeente faciliteert met randvoorwaarden zoals vergunningen de netbeheerder Liander en verwacht dat Liander vóór eind 2024 knelpunten op lost en voldoende capaciteit heeft voor zonnepanelen op onze industrieterreinen en in onze woonwijken.

We geven ruimte aan de verkenning om geothermie in te gaan zetten in ons warmtenet.

We leggen in de prestatieafspraken met Woonstede vast dat het plaatsen van zonnepanelen op daken waar maar technisch mogelijk wordt toegestaan en gaan in overleg hoe de bewoners daarin kunnen profiteren.

En hoe de sociale huurwoningen in 2030 zijn omgetoverd naar minimaal energielabel B komt eveneens in de prestatieafspraken.

Buiten de bebouwde kom

We werken niet (meer) mee aan de vestiging van megastallen in onze gemeente.

We benaderen veehouderijen, die willen stoppen/het duurzamer willen doen, actief en bieden hun de helpende hand bij zowel de sloop van leegstaande stallen als herbestemming, zoals het realiseren van een bed & breakfast, caravanstalling, zorgboerderij of kinderopvang.

En er komt een visie naar hoe om te gaan met dan vrijkomende grond.  Wij zijn daarbij voor natuur-inclusieve landbouw en steunen boeren die met hun gewassen de biodiversiteit en natuur willen versterken actief.

Luchtkwaliteit

Wij steunen het verbeteren van de luchtkwaliteit langs (snel)wegen en bij pluimveehouderijen door bijvoorbeeld beplanting en innovatieve zuiveringsmethoden voor fijnstof.

Mobiliteit

Wij willen de uitstoot van fijnstof terugdringen door inzetten op duurzame mobiliteit en het uitbreiden van 30 km/uur zones. In Ede geven we voorrang aan de fiets.

Natuur

Alle nieuwbouwprojecten zijn klimaat adaptief en daarom stimuleren wij groene gevels, groene daken en bomen in de straat.

In samenwerking met het waterschap wordt het opvangen van regenwater verder verbetert en wordt het ontkoppelen van hemelwater waar dat mogelijk is voortgezet.

In nieuwe wijken en bij onderhoud in oude wijken wordt asfalt vervangen door waterdoorlatende stenen verharding

Wij willen ons groene kapitaal niet alleen behouden maar ook herstellen. De komende 4 jaar worden als vervanging tenminste 1000 bomen geplant. Het bestaande bomenfonds wordt omgezet in een groenfonds om ook in te kunnen zetten bij vervanging van niet vergunning plichtige gekapte bomen.

Deel dit