Door Henk Buikema op 24 oktober 2020

Algemene Ledenvergadering PvdA Ede 2019

Verslag Algemene Leden Vergadering PvdA afdeling Ede

Op dinsdag 13 oktober 2020: aanvang 20.00 uur via Samen Online

Agenda:

Welkom: Sarah Cummings heet ons allen op deze bijzondere/digitale ledenvergadering van harte welkom.

Mededelingen: Milona Hovestad en Karel de Krijger hebben zich afgemeld.

Aanwezigen: Johan Snel, Karin bijl, Norma van Burgsteden, Sarah Cummings, Tijani Zallali, Rob Beekman, Evert-Jan Moraal, Harry van Huijstee, Willem Jezeer, Jurre de Mare, Marian Troostwijk, Simon van de Pol, Edward de Haan, Linda Troost, Liesbeth van Dijk, Tara Lak, Dirk van der Meer, Kevin MacDonald, Henk Buikema.

Verder heet Sarah vooral Evert-Jan Moraal welkom, omdat hij sinds kort onze penningmeester is. Evert-Jan woont in Lunteren en is in een aantal Lunterse organisaties actief. Naast Ede en Bennekom is Lunteren nu ook in het bestuur vertegenwoordigd!

Vaststellen agenda: Geen aanmerkingen of toevoegingen.

Verslagen:

– Secretarieel verslag bestuur: Henk licht kort het secretarieel verslag toe en   benoemt met name de bestuurskracht in 2019. Het lokale bestuur was verzwakt door ziekte en vacatures. Nu is bestuur weer op goede kracht. Verder is de samenwerking met de PvdA – afdelingen van Wageningen, Rhenen en Wageningen en sinds het afgelopen jaar ook Renkum steeds intensiever. 4x per jaar in principe overleg met deze WERRV afdelingen.

Verslag fractie 2019: Harry geeft kort aan dat de fractie in 2019 nog erg moest groeien in de rol van oppositie voeren en hoe krijgen we de PvdA speerpunten op de agenda van de gemeenteraad. Verder nu nog terugblikken op de inhoud van 2019 is niet meer zo zinvol. Straks komt de fractie nog aan bod met de actuele stand van zaken in de lokale politiek. Simon van de Pol merkt op dat de kermis nu toch in Ede ie gerealiseerd en vraagt waarom dat in 2019 niet lukte. De kermis kon toen niet doorgaan in verband met de organisatie van het NK wielrennen. Dit jaar is de kermis ondanks Covid-19 toch doorgegaan en is een succes geworden. Volgend jaar zal de kermis naar alle waarschijnlijkheid ook weer plaatsvinden. De steun van de burgemeester is er. Niet onbelangrijk.

Verder is de Rode Egel als communicatiemiddel weer nieuw leven ingeblazen, maar door technische problemen lukt dat nu nog niet goed. Fractie en bestuur zijn hiermee bezig.

Financieel verslag:  Evert-Jan Moraal licht het verslag kort toe. De kascommissie, Liesbeth van Dijk en Jurre de Mare, keurt het verslag goed. Wel met de opmerking dat er behoorlijk afgeweken is van de begroting, maar er zijn geen rare uitgaven gedaan. De inkomsten zijn aanzienlijk minder dan voorheen, maar dat komt doordat we maar 1 raadslid hebben. Norma van Burgsteden vraagt: Is er wel voldoende geld voor de campagnes van volgend jaar en de gemeenteraads-verkiezingen van 2022. De landelijke verkiezingen zijn relatief goedkoop, doordat het materiaal vooral landelijk tot ons komt. De gemeenteraadsverkiezingen kunnen voor een deel gefinancierd worden vanuit de fractie, omdat daar in het verleden gespaard is. Voorlopig is de helft van het budget (ongeveer 8000 euro) voorhanden. De rest zal nog op andere wijze tot stand moeten komen, of er moet op de lokale campagne bezuinigd worden. De kascommissie voor volgend jaar bestaat uit: Jurre de Mare en Norma van Burgsteden.

Campagne 2e Kamer 2021 (Karin Bijl): Er is een campagneteam geformeerd voor de 2e kamerverkiezingen: Karin Bijl, Rob Beekman en Henk Buikema zullen de campagne leiden. Magazines en flyers worden landelijk verstrekt. Verder zullen we in de campagne ook optrekken met de WERRV afdelingen. En de activiteiten zullen afgestemd worden op de corona- maatregelen.

Voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen 2022 (Sarah Cummings): De voorbereidingen zijn in volle gang. Norma van Burgsteden wordt tijdens de vergadering voorgedragen als voorzitter van de kandidaatstellings-commissie. Er zijn geen bezwaren en er wordt dus vastgesteld dat Norma de voorzitter van deze belangrijke commissie is. Binnenkort praat het bestuur met Norma over de verdere samenstelling van de kandidaatstellingscommissie en andere taken rond de lokale verkiezingen van 2022. U hoort daar nog over.

Politiek verslag lokale politiek (Harry van Huijstee/ Karin Bijl): Actueel is de programmabegroting voor de komende jaren. Met name de effecten voor het sociaal domein zal de fractie nauwgezet volgen. Het college is op dit moment geminimaliseerd doordat Hester Veltman door ziekte voorlopig uitgeschakeld is en Lex Hoefsloot vanaf 7 november de wethouderspost op moet geven onder druk van de lokale fractie van Groen Links. Bij wie we moeten zijn als het bijvoorbeeld over het ouderenbeleid gaat is nu onduidelijk. Zodra het college met een nieuwe wethouder komt zal de taakverdeling ook duidelijk moeten worden. De fractie zal dit in de gaten houden. Simon van der Pol merkt op dat in het college de stem van de VVD overheerst en dat met name in het sociaal domein het beleid vanuit de gemeente steeds strakker wordt en de nadruk op eigen verantwoordelijkheid ligt.

Verder valt op dat er bar weinig over corona wordt gedebatteerd. Tijani Zallali merkt op dat er in het beleid op sociaal domein totaal geen rekening wordt gehouden met corona!! Het college houdt zich vast aan de belofte van het rijk dat alle extra kosten worden gecompenseerd. De fractie heeft zich verder ingezet om de brandweerpost bij de Stadspoort voorlopig overeind te houden totdat de brandweerpost in het centrum goed functioneert. De burgemeester denkt over een half jaar, de fractie denkt dat het pas na 5 jaar zover is!

Evaluatie om met Samen Online te vergaderen: De meningen zijn verdeeld. Een aantal leden vindt het een slecht middel, andere leden vinden het wel voldoende. Alternatieven als Zoom en Teams worden genoemd.

Bijdrage van Johan Snel over zijn publicatie over Abraham Kuyper en lijnen naar Joop den Uyl. Johan houdt een boeiend verhaal over de rol van Kuyper in de Nederlandse politiek. Het beeld dat over Kuyper is ontstaan vindt Johan vals. De boventoon in zijn journalistieke werk is de “sociale kwestie”. Kuyper en de socialisten hebben op dat vlak veel overeenkomsten. Verder vertelde Johan een paar leuke anekdotes: Marx en Kuyper waren gelijktijdig in de bibliotheek in Londen en in de analyse van het kapitalisme zaten Marx en Kuyper op dezelfde lijn. Van Domela Nieuwenhuis ontving Kuyper later veel waardering, maar de “klove des geloofs” stond wel tussen hen in. Het boeiende betoog van Johan spoort wellicht een aantal geïnteresseerden aan om het boek van Johan ook te lezen. De voorzitter bedankt Johan nadrukkelijk voor zijn inspirerende verhaal.

Rondvraag: Rob Beekman en Tara Lak hebben samen een motie over gratis kinderopvang voor het landelijke verkiezingsprogramma opgesteld.  Tara benadrukt dat hier gaat om gelijke rechten voor vrouw en man!! We hopen natuurlijk dat de motie overbodig is, doordat gratis kinderopvang  al in het verkiezingsprogramma is opgenomen.

Henk Buikema

Henk Buikema

In 1955 geboren te Woerden als jongste in een gezin van 10 kinderen. Een rijke en liefdevolle omgeving om het leven te leren. Een echte onderwijsfamilie, 5 van de 10 kinderen werkten in het onderwijs, waaronder ikzelf. In 1971 naar Bennekom verhuisd, vanwege het pensioen van mijn vader. Na de middelbare school naar de Chr.

Meer over Henk Buikema