Door Wout Schotsman op 2 december 2016

Asscher of Samsom als partijleider??

Asscher of Samsom?

 

Deze week kwam Lodewijk Asscher bij ons op bezoek om te vertellen waarom hij gekozen wil worden tot lijsttrekker van de PvdA, voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Naar aanleiding van vragen uit de zaal kwam al gauw ook de vraag waarom hij wel en Samsom niet…

De Christelijke Hogeschool Ede is een prachtige locatie, waar in één van de collegezalen ruim 50 belangstellenden met Asscher in debat gingen. Naast de vaste kern van bezoekers van PvdA-bijeenkomsten troffen we veel mensen aan die we niet van eerdere bijeenkomsten kennen en vooral ook veel jongeren. Het zou fijn zijn als die mensen de smaak te pakken hebben gekregen van ‘je met politiek bemoeien’. Een prachtige bijvangst van de lijsttrekkerscampagnes in dat geval.

Asscher begon met het schetsen van een horrorbeeld: als de PvdA niet sterk genoeg wordt in de komende verkiezingen dan wordt Nederland het land van Rutte en de PVV. De PvdA is nodig om de oude idealen te blijven verdedigen: eerlijker verdeling van inkomens. Gelijke kansen, te beginnen in het onderwijs. Meer en betere en vaste arbeid. Zeggen wat je wilt, leidt al gauw tot ook zeggen wat je niet wilt. Het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie mag niet worden arbeidsmigratie. Europa moet geen lage lonen-blok worden. Dus wel: gelijke lonen en schijnconstructies aanpakken.

In het vraag- en antwoordspel met de aanwezigen kwam al snel de vraag: waarom wel Asscher en niet Samsom? Asscher begon met de opmerking dat niet Samsom de vijand is. Hij verwijst naar de peilingen. De PvdA staat laag. Velen hebben op Samsom gestemd om Rutte weg te krijgen, maar ze kregen toch Rutte. Na zo’n uitspraak komt uiteraard de vraag welke garantie de kiezer heeft dat als hij Asscher kiest niet Rutte erbij krijgt. “Als ik voor die keus sta, dan neem ik jullie in die keus mee”, was de reactie van Asscher, om daarna nog eens te benadrukken dat de VVD de vijand is. Linkse samenwerking om die vijand te lijf te gaan? Asscher had een grap paraat: Ja, graag linkse samenwerking, maar met linkse samenwerking is het net als met pubers en seks: ze praten er heel veel over, maar het duurt heel lang voordat ze ontdekken hoe lekker het is.

Op 6 december komt Samsom naar Ede. De bijeenkomst is weer in de CHE. Vanaf 19.45 is de inloop, om 20.00 uur begint het debat. Wat zou dan het antwoord zijn op de vraag: Waarom wel Samsom en niet Asscher?

 

 

Wout Schotsman

Wout Schotsman

1 Naam: Wout Schotsman 2 Leeftijd: 70 jaar 3 Dagelijks leven:  correspondent Bennekoms Nieuwsblad 4 Thuissituatie: Bijna 50 jaar getrouwd met Thea, woon ruim 40 jaar in Bennekom, waar dochter, echtgenoot en kleindochter ook wonen, zoon in Amersfoort 5 Hobby’s: Lezen, jeugdbegeleiding badminton in Ederveen, Kinderdorp in Bennekom 6 Mooiste plek in Ede: Goudsberg Lunteren en

Meer over Wout Schotsman