Door op 27 september 2013

Gemeenteleningen en Cinemec

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

De rekenkamercommissie deed algemeen onderzoek naar geldleningen door de gemeente. De gemeente bleek terughoudend bij leningen. Alleen bij een publiek belang kan het. Om algemene aanbevelingen te geven zijn twee specifieke leningen onderzocht: het Ziekenhuis en Cinemec. Bij beide geldt dat de lening voor een parkeergarage is.

In de gemeenteraad veroorzaakte het rapport veel discussie: was de Raad voldoende geïnformeerd bij haar besluit voor de leningen en dienden de leningen een publiek belang. De discussie spitst zich toe op de lening aan Cinemec in 2010.

De PvdA vindt dat de raad wel degelijk voldoende informatie kreeg. De PvdA vindt het jammer dat de Rekenkamer twee belangrijke punten niet beschrijft. Als eerste dat ook de Provincie een lening gaf en als tweede dat in 2010 de gemeente samen met Cinemec was verwikkeld in een juridisch proces tegen de projectontwikkelaar dat duurde tot december 2011. Het ging om de uitbouw van Cinemec met aan de oostkant een hotel en aan de westkant appartementen met daaronder ruimtes voor Food-Valley-achtige bedrijven. Dit geheel stond bekend als “Valley Center”. Eén van de geschilpunten was de noodzaak van de parkeergarage. Bij de inspraak met de buurt over Valley Center speelde parkeeroverlast sterk en de gemeente stelde voldoende parkeerplaatsen als eis.

En daar ligt het publieke belang van de gemeente bij zowel Cinemec als bij het ziekenhuis. Beide instellingen hebben weinig ruimte en dus moet het parkeren in garages. Die zijn duur en worden hoogstens budget-neutraal terug verdiend.

Voor Cinemec gold bovendien dat tijdens de juridische procedure de bouw van Valley Center niet verder kon en er dus minder activiteiten kwamen dan eerder gedacht.

Cinemec draaide als bioscoop en congrescentrum voortreffelijk en is voor Ede belangrijk.

Voor een bank is bij de afweging wel of niet financieren het rendement overheersend. Een maatschappelijk belang zoals parkeeroverlast is in die afweging van inferieur belang.

Voor de PvdA was de casus Cinemec en parkeergarage kraak helder. De parkeergarage betekende een zodanig grote financiële last dat het de exploitatie van Cinemec dreigde op te blazen. Door het verstrekken van een lening samen met de Provincie(Ontwikkelingsmaatschappij Oost) kon met de bank als de prioritaire schuldeiser tot een samenstel van financiering worden gekomen waardoor Cinemec verder kon.

Dat na de uitspraak van het gerechtshof de ontwikkeling van het gebied rondom Cinemec niet is hervat is spijtig.