Door op 17 februari 2014

Aandacht voor humaner asielbeleid op PvdA congres

Op 15 en 16 februari hield de PvdA haar landelijk congres in Breda. Ede diende bij het congres drie moties in en had succes met:

1) zorg ervoor dat zeer spoedig een einde komt aan iedere vorm van opsluiten van kinderen van asielzoekers in de cel

en

2) hanteer  een ruimhartig beleid als het gaat om de opvang van Syrische vluchtelingen.

De motie om een groep van circa 300 kinderen toch onder het kinderpardon te laten vallen haalde het niet.

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Een congres van de PvdA heeft geheel eigen gewoontes. Op voorstellen door het partijbestuur worden door afdelingen altijd tientallen amendementen ingediend. Achter elk amendement zit werk van een afdeling; er wordt met andere afdelingen over gelobbyd etc. Op het congres geeft het partijbestuur op ieder amendement een advies: overnemen of afwijzen. Bij overnemen volgt het congres dat voorstel altijd, bij afwijzen ligt het congres een enkele keer dwars. Bij moties gaat het net zo. Het vergt concentratie van het congres: de congresbundel bevatte dit keer ruim 150 pagina’s.

Op de slotdag van het congres, op zondag was de behandeling van ongeveer 25 moties.

Twee van “onze” moties zijn door het partijbestuur over genomen: Voor een ruimhartiger toelatingsbeleid voor vluchtelingen uit Syrië  werd gezegd dat er nu al meer vluchtelingen uit Syrië worden toegelaten, onder meer door gezinshereniging.

Bij de motie over “geen kind in de cel” was de argumentatie van het partijbestuur nogal zuinig omdat de uitspraak overbodig werd genoemd. Overbodig want de Tweede Kamerfractie is bezig met alternatieven voor detentie van kinderen in een cel. Ik vind dat mager omdat het wachten is op een voorstel van staatssecretaris Teeven, dat vervolgens in de Tweede Kamer nog besproken wordt. Nieuwe regelgeving zal dus niet voor de zomer gerealiseerd zijn, en intussen lopen kinderen van asielzoekers bij aankomst op Schiphol het risico in een cel vastgezet te worden (luchthavendetentie).

Formeel mag je over een al aangenomen motie niet meer het woord voeren, maar nu heb ik dat toch maar wel gedaan. Ik heb aangedrongen op haast maken met een alternatief voor het opsluiten van kinderen in een cel. Dat vind ik wel het minste.

Bij de motie om het kinderpardon ook toe te passen voor kinderen die onder toezicht van de gemeente staan was het advies “afwijzen” met als argument dat de Staatssecretaris deze gevallen nu individueel en ‘welwillend’ beoordeelt. Tja, eerlijk gezegd roept deze staatssecretaris bij mij geen warme gevoelens en vertrouwen in een goede afloop op. Mijn pleidooi op het grote podium voor het congres had niet het effect dat het congres tegen het belang van de coalitie stemde. Deze motie haalde het dus niet. Maar het was wel goed om op het congres aandacht te vragen voor deze kwetsbare groepen mensen. Al met al hebben deze moties er voor gezorgd dat er tijdens het congres aandacht was voor een humaner vluchtelingenbeleid.

Motie geen kind in de cel (Ede) 
Motie opvang Syrische vluchtelingen (ede)
Motie kinderpardon (Ede)