Door op 18 februari 2014

De PvdA en Cinemec

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

De gemeenteraad discussieerde op 6 februari over het wijzigen van een lening uit 2010 aan Cinemec. Dat is belangrijk maar de Raad deed het nu zo dat krantenkoppen wel moesten gaan over de vraag of Cinemec wel kan blijven. En dat vindt de PvdA onnodig en ook raar.

Het had ook kunnen gaan over het plezier dat de inwoners van Ede (en ruime omgeving) hebben van een goede bioscoop. Of van de cultuur in Cinemec met prachtige opera’s rechtstreeks vanuit New York of over de exposities van o.m. de wereldberoemde natuurfotograaf Frans Lanting.

En natuurlijk over het belang van de burgers die in de buurt van Cinemec wonen en wat het voor hen betekent als het parkeren bij Cinemec en bij de Stadspoort of het Ziekenhuis niet goed geregeld wordt.

Of dat het goed is dat Ede samen met de Provincie en de Rabo bank Cinemec helpt om door de crises te komen en dat het parkeren een te dragen last blijft.

De PvdA is blij dat Ede met Cinemec met regelmaat landelijk positief in het nieuws is. Als toonzettende bioscoop en met de congressen die in samenwerking met de Universiteit van Wageningen bij dragen aan de ontwikkeling van Food Valley.

Waarom was een lening vanuit de overheid ook al weer nodig? In 2004 werden plannen gemaakt om het gebied rondom Cinemec verder uit te breiden: met een congreszaal, een hotel vanwege meerdaagse congressen en een gebouw naast de Gelderhorst met op de begane grond bedrijfsruimten gericht op Food Valley en verder appartementen.

Een prachtig plan waar de gemeente volop aan mee werkte. Voor het nieuwe bestemmingsplan was er overleg met de buurt. De omwonenden gingen akkoord met de uitbreiding, mits er geen parkeeroverlast in de wijk komt. En de buurt was erg blij met de nieuwe geluidswal die door Cinemec bedacht was en werd aangelegd met grond die vrij kwam door de bouw van de parkeergarage.

Een noodzakelijke parkeergarage om geen parkeerdruk in de buurt te krijgen. Parkeren in de geluidswal was vernieuwend voor Nederland. Duur, maar in combinatie met half-verdiept parkeren onder het gebouw naast de Gelderhorst niet te duur. In die combinatie werd de prijs per parkeerplaats zo dat het parkeren tegen een redelijk tarief ongeveer quitte zou spelen. Een goed plan en uniek in Nederland want er is nergens een grote bioscoop met een eigen parkeergarage.

Het plan ging voortvarend van start. De congreshal werd gebouwd en, gelijk met de aanleg van de geluidswal onder regie van Rijkswaterstaat (A-12 verbreding)werd de bouw van de parkeergarage gerealiseerd.

En dan helaas: In juli 2008 barst een groot conflict uit over vooral de eis van voldoende parkeerplaatsen tussen de projectontwikkelaar enerzijds en de gemeente en Cinemec anderzijds. De gemeente en Cinemec wonnen dat conflict bij de rechter, maar pas in december 2011. Door de vertraging werd de parkeergarage een blok aan het been. Dat bleek al in 2010. Uiteindelijk steunde de gemeente samen met de Provincie Cinemec als overbrugging met een tweede hypotheek op de garage. Niet om een willekeurige ondernemer te helpen maar vanuit het maatschappelijk belang van het voorkomen van parkeeroverlast dat een bedrijf als Cinemec onontkoombaar met zich mee brengt als je het niet goed regelt. De gemeente eiste dat die parkeercapaciteit er was, maar wilde zelf geen eigenaar zijn van de garage.

Eind 2011 was de economie heel anders dan in 2008. Er ontstond gedoe tussen gemeente en Cinemec. De ontwikkeling van het hotel stond stil; de uitbreiding van de Gelderhorst stokte door de landelijke misère bij de woningbouwverenigingen. Kortom, de ontwikkeling van het gebied bij en om Cinemec stond stil.

Er werd niet meer gebouwd, de buurt ervoer wel parkeer overlast maar niet zoveel om vergunning parkeren in te voeren. Bij winkelcentrum de Stadspoort werd wel gesproken over vergunning parkeren, maar de uitvoering kwam niet. Bezoekers van Cinemec konden betaald parkeren vermijden.

Door de economische crisis werd het niet gemakkelijker. De Rabobank zit in zwaar weer en is erg voorzichtig. Bij een tweede hypotheek heeft de Rabobank formeel het recht om als eerste schuldeiser het eigen belang voorop te stellen en eiste dat Cinemec de lening van gemeente en provincie achter stelde. Die opstelling van de Rabobank leidde tot veel ruis in de gemeenteraad. In september 2013 sprak de Raad met een rapport van de Rekenkamer over de lening aan Cinemec.

De PvdA in Ede ziet graag dat Ede bruist. Als er veel te doen is in Ede dan is dat prettig voor veel burgers en van groot belang voor het Edese bedrijfsleven en daarmee voor de werkgelegenheid. Cinemec draagt zeer bij aan het imago van Ede als nieuwe moderne stad waar het goed toeven is.

De PvdA heeft vertrouwen in de creatieve kracht van directeur Gerben Kuijpers van Cinemec. Al met al voldoende reden voor de PvdA om in 2010 achter de steun aan Cinemec als (langdurige) overbrugging te staan en dat ook in september 2013 uit te dragen. Cinemec is met ruim 450.000 bezoekers een heel goed bedrijf.

De PvdA vindt het jammer en niet erg slim dat velen zich nu opstellen vanuit een eng denken over “ons geld”. Dat helpt noch Cinemec noch de gemeente. Het is toch bekend dat in het openbaar speculeren over een faillissement een mogelijke dreiging eerder vergroot dan verhelpt. Een ieder kon weten wat de krantenkoppen zouden zijn.

Van de SGP/GBP snappen we dat, want zij willen geen bioscoop in Ede. De opstelling van andere tegenstanders is minder begrijpelijk. Is werk en uitgaan niet zeker zo belangrijk als rente die een tijdje later komt? En waarom ziet iedereen over het hoofd dat zowel Cinemec als de Parkeergarage voorbeelden van duurzame gebouwen zijn.

Cinemec is belangrijk voor Ede. Er ligt nu een voorstel dat in het belang is van alle partijen. De PvdA beoordeelt dit zowel in het belang van de burgers die graag naar de bioscoop of theater gaan als in het belang van de buurt. “Ons geld” is daarvoor goed besteed, helemaal niet verdwenen maar wordt inderdaad wel later afgelost dan in 2010 gedacht.