17 maart 2016

NL Doet: PvdA actief in Pinetum

Telkens ontdek ik weer bijzonder mooie plekjes in Ede. Zaterdag 12 maart stond NL Doet in mijn agenda: samen met collega’s van de PvdA en andere vrijwilligers meldde ik mij bij het Pinetum de Dennenhorst in Lunteren. Geen idee waar ik naartoe ging, maar een pinetum blijkt een naaldbomen bostuin te zijn. In dit geval ongeveer 6 hectare groot met bijzondere en exotische soorten uit de hele wereld. De tuin is in particulier bezit en ooit door een verzamelaar opgezet en ingericht. Nu wordt de tuin mede beheerd door een ‘Stichting Vrienden van’ en is deze voor iedereen vrij toegankelijk. Met hulp van vrijwilligers wordt er veel gedaan om de unieke collectie soms zeldzame soorten te behouden. Er worden zelfs schapen ingezet om hierbij te helpen. Het is met recht een levend natuurmonument.

Dat de beheersinspanningen om alles op orde houden vele malen groter zijn dan bij een gewoon bos bleek wel toen ik in het kader van NL Doet blaadjes mocht gaan harken rondom een aantal kleine en nog kwetsbare struikjes en deze vervolgens mocht gaan ruimen. Het leek wel water naar de zee dragen maar toch was er na enige tijd een zichtbaar resultaat.

Dank je wel Pinetum voor de hartelijke ontvangst en de ontdekking van een prachtig stukje natuur! Ik kom zeker een keer nagenieten van de rust en deze mooie tuin.