Door op 4 februari 2014

Keukentafel gesprekken

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Voor ouderen, jeugd en arbeidsmarkt verandert er in 2014/2015 veel. Meer bevoegdheden en geld gaan naar de gemeente. Tegelijk wordt er flink bezuinigd. In het jargon heet dat de decentralisatie van het sociaal domein.

Voor senioren geldt dat  heel veel zorg onder de herziene wet Wet Maatschappelijke Ondersteuning komt. Alleen de zorg die aan het lichaam gebonden is wordt straks niet via de gemeente maar door de verzekeraar verstrekt. In de onderhandelingen tussen de staatsecretaris en de gemeenten is afgesproken dat gemeenten wel geld krijgen om via wijkverpleegkundigen te organiseren dat mensen de zorg krijgen die nodig is en dat er afstemming is tussen zorg door de verzekeraar en door de gemeente.

Hoe dat precies gaat is nog niet bekend. In het nadenken over hoe dat dan moet wordt wel veel gesproken over “het keukentafelgesprek”. Hiermee bedoelt men dat een consulent (of de wijkverpleegkundige) thuis met de cliënt bespreekt over wat nodig is en dan een besluit op maat kan nemen. Dus niet vanaf een computer of vanachter een balie, maar gewoon bij mensen thuis zien wat nodig is.

De PvdA vindt dat heel goed en ziet graag dat dit als het maar even kan bij iedereen gebeurt  waar maatwerk van toepassing is.

Daarom heeft de PvdA bijgaande schriftelijke vragen Keukentafel  gesteld.