Door op 26 mei 2014

Kinderpardon: vragen aan de burgemeester

Mede namens de PvdA, D66 en de ChristenUnie vroeg fractievoorzitter Ellen Out van GroenLinks/PE de burgemeester tijdens de raadsvergadering van 22 mei waarom hij  in de Edese Post liet weten terughoudend te zijn met het tekenen van de petitie voor verruiming van het Kinderpardon.

Deze petitie is het initiatief van burgemeester Ostendorp van Bunnik. Hierin wordt een beroep gedaan op staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om ruimhartig om te gaan met kinderen die aanspraak maken op het Kinderpardon.

Veel van deze kinderen voldoen aan vrijwel alle criteria die hiervoor gelden.

Zij wonen 5 jaar of langer aaneengesloten in Nederland, gaan naar school, spreken de taal en maken volledig deel uit van onze maatschappij.

Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning is echter niet gehonoreerd omdat zij niet al die tijd dat zij in Nederland zijn, in beeld zijn geweest van de landelijke overheid. Zij zijn echter al die tijd wél in beeld geweest bij de gemeenten.

De petitie is door ongeveer 75% van de Nederlandse burgemeesters ondertekend. In de regio Food Valley is Ede de enige gemeente waarvan de burgemeester niet getekend heeft.

Burgemeester van der Knaap benadrukte dat hij zeker sympathie heeft voor het initiatief en de strekking van de petitie maar dat hij alle vertrouwen heeft de kinderombudsman Marc Dullaert en de politici in de Tweede Kamer.